Fontos, szükséges vagy felesleges?

Az ember, ha eldönti, hogy kilép az alkalmazotti szférából és saját vállalkozást kezd, biztosan szembe fog találkozni előbb vagy utóbb olyan ötletekkel, javaslatokkal, amik alapján nem igazán fog tudni kiigazodni, pontosan mennyire is van szükség arra a jól haladó és folyamatos fejlődéshez, és mi csupán egy kialakított trend, szinte felesleges dolog, ami mondjuk csak egy jól irányzott véleményen alapuló divat szolgáltatás, vagy épp mesterséges igénykeltés. Néha nehéz dolga van az embernek, mert csak saját megérzéseire, tapasztalataira hagyatkozhat, ám ilyenkor mindig beindulnak a félelmek,  mi a helyzet akkor, ha tényleg szükség lenne rá, de félreértem vagy épp nem jó a megérzésem? És talán pont ez a vállalkozói lét szépsége, és ettől lesz valaki kiváló vállalkozó, de ettől még a helyzet és a dolog nem könnyebb.

Itt van például a tréningek kérdésköre. Én például, így tíz fő alkalmazottal a hátam mögött ezzel a kérdéscsoporttal küzdöttem egy időben a legtöbbet. Miért? Mert számtalan kolléga véleménye az volt, hogy felesleges pénzkidobás, és nem hoz akkora hatékonyság növekedést vagy eredményt, hogy megérje a bele fektetett forrást és munkaidő, energia befektetést. Én azonban azt éreztem, biztosan lehet olyan szolgáltatót találni a piacon, aki hatékonyan és teljesen professzionálisan, eredményesen végzi ezt a tevékenységet.

Hála a jó égnek, a keresgélés, és a makacsságom hatására meg is találtam őket, és bele is vágtam a tréningek professzionális világába, nem volt azonban könnyű. Sem a vállalkozó társaim előítéletei, és ezek folyamatos kiemelése, sem pedig a kollégák hozzáállása miatt. Az első tréningfoglalkozás biztosan nehezebb volt a kogwheel munkatársainak is, később azonban már biztosan nem volt probléma vagy kérdés a munkatársak tekintetében sem. És így utólag el kell, hogy mondjam, számunkra hatalmas segítséget jelentett, számokban mérhető eredménye volt a befektetett energiának. Közel fél év alatt harminc százalékos növekedést értünk el. Nyilván ezt nem tudhatom be teljesen a tréning hatásának, de biztosan nagyot lendített a hozzáállás és a kompetenciák fejlesztése is. Én tehát ma már teljesen biztos vagyok magamban, ha úgy érzem, valamire szükségem van, nem hallgatok másra, hiszen egyszer már bejött. És egyébként is, kevesebb biztosan nem lesz tőle az ember, maximum tapasztalatával már tudni fogja, hogy felesleges a témakörrel foglalkozni. Kockáztatni is tudni kell.